Seven-card Stud
Tämä avopokerin (Stud Poker) variantti on perinteisesti, ennen Texas Hold ‘emin suosion räjähdysmäistä nousua, ollut se kaikkein suosituin pokerimuoto etenkin Yhdysvalloissa. Peli tunnetaan myös nimillä Seven-Toed Pete ja Down-The-River.
Miten peliä pelataan?
Otetaanpas lyhyt ja tiivis yhteenveto. Seven-card Studia voidaan pelata joko Hi- tai Hi/Lo-versioina (High, eli korkea – Low, eli matala). Hi’ssa pelataan korkeimmasta kädestä, Hi/Lo’ssa sekä korkeimmasta että matalimmasta / huonoimmasta kädestä. Ante, eli alkupanos maksetaan alussa. Tämän jälkeen jaetaan tietysti kortit – jokaiselle pelaajalle kaksi pimeää, yksi avoin kortti. Yhteiskortteja ei Seven-card Studissa ole, kuten Hold ’em -peleissä. Panostuskierroksia on viisi kappaletta. Se pelaaja, jolla on pienin avoin kortti, joutuu maksamaan alkupanosta eli antea isomman, mutta varsinaista panosta pienemmän pakkolyönnin (bring-in). Mikäli kaksi pelaajaa omaa samanarvoisen pienimmän kortin, katsotaan tällöin korttien maata. Niiden arvojärjestys parhaasta huonoimpaan on pata, hertta, ruutu ja risti. Eli risti-2 on pieniarvoisin kortti. Pakkolyönnin maksaneesta pelaajasta seuraava voi myös maksaa saman pakkolyönnin, panostaa varsinaisen panoksen tai kipata.
Kun loputkin pelaajat ovat maksaneet saman summan, on jakovuorossa toinen avoimista korteista.Tämän kierroksen aloittaa se, jolla on paras näkyvillä oleva käsi. Tämä pelaaja voi sököttää tai asettaa peliin varsinaisen panoksen. Mikäli hänellä kuitenkin on avoimissa korteissaan pari, voi pelaaja tehdä korotuksen välittömästi ja tuplata panoksen kaksinkertaiseksi. Tästä eteenpäin tulee korotusten olla yhtä suuria.
Seuraavassa vaiheessa pelaajille jaetaan kolmas avoin kortti. Samaan tapaan kuin aiemminkin, aloittaa tämän kierroksen parhaan käden omaava pelaaja. Tällä kierroksella panosten arvo tuplataan aiempaan verrattuna. Seuraavaksi jaetaan neljäs avoin kortti, joka on samalla myös viimeinen. Paras avointen korttien käsi aloittaa taas.
Jos Seven-card Stud on sinulle uusi tuttavuus, saattavat säännöt ensilukemalla, ehkä vielä toisellakin, vaikuttaa hankalilta. Peli ei olekaan ehkä helpoin pokeri, mutta senkin oppii kyllä pelaamalla muutaman pelin – vaikkapa sitten leikkirahalla. Missään nimessä mahdotonta sitä ei ole oppia!
Stud-pokereista yleisesti
Kaikkiin stud-pokereihin, myös Seven-card Studiin, pätee se totuus että verrattuna esimerkiksi Hold ’em -pokereihin, näkyy pelaajan taito paljon selkeämmin ja nopeammin. Tämä johtuu siitä yksinkertaisesta syystä, että pelaajien käytössä on tavallista enemmän tietoa pelistä – pöydän näkyvien korttien runsas lukumäärä. Kääntöpuolena on tietysti se, että Stud-pokerit ovat osaamatonta pelaajaa kohtaan melko armottomia. Onnenkantamoisia ja tuurivoittoja ei paljoa tule, etenkin kun monissa Stud-peleissä on melko monta panostuskierrosta. Toisaalta tätä voi pitää hyvänä – tuuripelit ovat erikseen, pokeri on ensisijaisesti taitopeli. Suomalaisille tuttu sököhän on muuten yksi stud-peleistä, ilmeisestikin kanadalaisten alkuperää ja kotimaahan palanneiden siirtolaisten tuomaa tavaraa.
Yleisesti ottaen stud-pokerit ovat usein melko haastavia, etenkin kun avointen korttien mukanaan tuoma psykologinen silmä nousee suureen rooliin. Ne olivat suosittuja jo Yhdysvaltain vapaussodan aikoihin, eikä niiden suosio taida mihinkään hiipua tulevaisuudessakaan, niin laajat mahdollisuudet ne tarjoavat pelaajilleen.
Voit voittaa rahaa korttipeleistä jos osaat pelien säännöt. Voitat, jos osaat lukea muita pelaajia ja tiedät milloin kasinon etu kääntyy puolellesi.